vrijdag 11 november 2011

Fever









11-11-11

Met het liedje Fever in mijn hoofd ga ik op pad. Alleen en vrolijk op de fiets. Langs het pad staan op de zachte bosgrond overal paddestoelen. De beuken zijn rood tot goud verkleurd. Op de grond ligt een tapijt van roodbruine blaadjes.

Als ik zou stoppen voor alles wat mooi is dan zou ik niet erg opschieten. Soms een korte stop voor wat plaatjes en dan weer verder. Lekker naar huis.




13 opmerkingen:

Jan de Stripman zei

Dank je wel, Martin, nu heb ik ook 'Fever' in mijn hoofd...;o)

Mooie foto's ! Die oranje tentakeltjes zouden koraalzwammen kunnen zijn. Maar de echte kenners zullen me wel verbeteren...;o)

martin zei

Daar is toch niets mis mee. Bovendien is dit een mooie versie. ("Fever" is a song written by Eddie Cooley and Otis Blackwell, who used the pseudonym John Davenport. It was originally recorded by Little Willie John in 1956. It has been covered by numerous artists from various musical genres, notably Peggy Lee in 1958.)

Nu het kleverig koraalzwammetje (Calocera viscosa) nog. Het is een schimmel uit de familie Dacrymycetaceae. De soort leeft als saprofyt op sterk vermolmde stronken en stammen van naaldbomen. Het schimmelweefsel (mycelium) groeit in het hout. In de herfst worden de paddenstoelen (vruchtlichamen) gevormd.

Hij is te onderscheiden van soorten uit het geslacht Clavaria door de taaie, geleiachtige samenstelling. De vruchtlichamen glippen gemakkelijk tussen de vingers door zonder te breken.

Jan de Stripman zei

@martin - Kijk, dat is nou uitleg waar je iets aan hebt...;o)

martin zei

Wiki helpt. Glipt tussen de vingers door. Volgende keer ga ik het proberen.

Jan de Stripman zei

Ik ben dol op dit soort feiten en wetenswaardigheden. Schijnt een echte mannen-eigenschap te zijn. Om niet te zeggen: een tikje autistisch...;o)

martin zei

Jan of (mede) gericht zijn op wetenswaardigheden autistische is? Ik denk het niet, al hebben autisten belangstelling voor feiten en details wel vaker ontwikkeld dan niet autisten. Helaas.

Laatst hoorde ik een neurobioloog vertellen dat het in de tijd van de jagers verzamelaars een voordeel had die gerichtheid op de kleinste details. Nu gaat dat steeds meeer hinderen in een tijd die flexibel en gejaagd is.

martin zei

Mij geeft het ook plezier om Little Willy John te zien (ik heb hem er maar bij geplakt). Via Fever kom ik ook langs heel veel soul en jazz legendes, de Doors, Joe Cocker en Madonna (erg slechte uitvoering).

Jan de Stripman zei

Daar zit een mooi koortsachtig blogje in, Martin !

Wat autisme betreft, ik heb wel eens gehoord dat die stoornis wordt veroorzaakt door een teveel aan mannelijk hormoon, in de vroege ontwikkeling van een nog ongeboren kind. Dat vooral mannen die hang naar feitjes hebben is dus geen toeval. En dat de meeste autisten mannen zijn ook niet...

martin zei

Jan dat zijn meer jouw blogjes. Ik vind het wel leuk om zo door te luisteren. Kwam toch weer bij Nina Simone terecht (en dat alles door de vrouwen op jouw FB-pagina), ze heeft bij mij Billie Holiday van de troon gestoten.

Jan de Stripman zei

Alle twee wel erg goed, hoor...;o)

Anoniem zei

Ik zal morgen het geluid aan zetten om fever te krijgen.
Je plaatjes zijn prachtig, waarom zou je ver fietsen als het in een klein stukje ook mooi is.

martin zei

Omdat het gras aan de andere kant altijd groener schijnt te zijn. Of omdat je kleedje uitspreiden en naar alle moois om je heen kijken meer aan picknicken dan fietsen doet denken.

martin zei

De opmerking over die mannelijke hormonen als oorzaak van autisme heb ik nergens terug kunnen vinden, maar mijn opmerking kwam niet van de eerste de beste ik hoorde hem tijdens een lezing in de Rode Hoed door Hoogleraar klinische kinder- & jeugdpsychiatrie Rutger Jan van der Gaag: Autisme: een leven lang anders - Van evolutionair voordeel tot toenemende kwetsbaarheid, 26 september 2011.

De snellere en socialere samenleving doet een steeds groter beroep op de individualiteit, improvisatie en flexibiliteit van mensen. Autisten raken in deze vernieuwde maatschappij in toenemende mate in moeilijkheden. Van der Gaag zoekt naar nieuwe inzichten om een beter beeld te krijgen van de sterke en kwetsbare kanten van mensen met autisme. In dit Wetenschapscafé ging Van der Gaag op zoek naar hoe we autisten een ‘ander’ maar niet minder volwaardig leven kunnen bieden.

Rutger Jan van der Gaag groeide op in diverse Europese landen en kwam in 1968 naar Nederland. Hij studeerde medicijnen, specialiseerde zich in de huisartsengeneeskunde en daarna in de (kinder- en jeugd) psychiatrie. Hij is al jaren gespecialiseerd in de ontwikkelingsstoornissen autisme en ADHD. Naast veel klinisch werk is hij als hoogleraar verbonden aan het UMC St. Radboud Nijmegen en Karakter Universitair Centrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie in Nijmegen waar hij onderwijs verzorgt, opleider is en wetenschappelijk onderzoek begeleidt op dit gebied. Tevens is Van der Gaag voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie, en gasthoogleraar in vele omringende en verre landen.