vrijdag 18 mei 2012

Hij woonde eerst op de Noordpolderweg 6. Nu in een kleiner huis op 7. Als ik vraag of ik een foto van hem mag maken dan zegt hij dat de hond er ook op moet.

De boerderij op 6 is de eerste stenen boerderij. “Moet u maar opletten, ze zijn allemaal van hout.” In Muiden is tijden lang de kruitfabriek Muiden Chemie actief geweest. De boel vloog daar nog al eens in de lucht en dan was de schade bij hout kleiner en bovendien gemakkelijker te herstellen.

De aanwezigheid van de kruitfabriek had ook een voordeel. Er moest een strook vrij blijven om Muiden. Zo heeft hij nog steeds goed uitzicht op het Muiderslot. Wel is er onlangs een foeilelijke paardenhandel, Muider Buiten, in de groenstrook gebouwd.

“De man doet iets in de casinowereld,” zegt de boer. In de verre verte is dat niet eens helemaal onterecht. Feitelijk werkt de man bij het bekende Boer & Croon, een bedrijf dat advies levert aan bedrijven. Zijn vrouw is eigenaar van de paardenhandel. Ook in het Muiderbos is hommeles met snel geld, hier draait het om KNSF Vastgoed, maar daarover lees je maar elders.

Eigenlijk vroeg ik de boer alleen maar hoe oud de oudste boerderijen in de polder waren. Zijn boerderij was de oudste, van eind negentiende eeuw, vertelde hij. Als extraatje kreeg ik het mooie verhaal over de boer, zijn hond en vooral de ring van houten gebouwen om Muiden heen.

Die hond staat ook al op Googlemaps:

Grotere kaart weergeven

3 opmerkingen:

Jan de Stripman zei

Mooie foto ! Hetzelfde heb je rond Weesp en Naarden. Heeft ook te maken met de kringenwet die bepaalde dat het schutsveld rondom vestingwerken vrij moest blijven. Stenen huizen waren verboden, de houten huizen werden ten tijde van oorlog afgebroken.

Antoinette Duijsters zei

Fraaie foto en leuk verhaal erbij.

martin zei

Jan je bent er langs gereden op je tocht van Muiden naar Muiderberg en ik las over die groenstrook in je verhaal over Naarden. Alleen had ik het verband niet meteen gelegd.

Antoinette bedankt.